Effectiever dan praten?
Fight!
“Ik mocht mijn werk volledig hervatten. Mijn coach vertelde met dat ik klaar was en me geen zorgen hoefde te maken dat ik terug zou vallen. Maar het lukte niet. Het voelde alsof de handrem erop stond. Ik wilde me voor de volle 100% geven, maar ik vertrouwde mezelf niet meer.”
De coach waar deze persoon was geweest had geëvalueerd en samen gekeken welke mogelijkheden om te reageren er nog meer waren. Begrijpen waar het misgaat en plannen hoe te handelen, mocht een situatie zich opnieuw voordoen, is niet altijd voldoende. Begrijpen, oplossen en uitvoeren kan een gevoel van veiligheid geven. Zie het als een soort controlemiddel. Maar wij mensen zijn redelijk onervaren in begrijpen, oplossen en uitvoeren. Zo onervaren zelfs, dat als het er om gaat dit systeem wordt onderdrukt door een veel sterkere variant. De oplossing mogen we in een ouder en dominanter deel van ons brein zoeken.
♦ Theoretisch Intermezzo: Een stukje evolutieleer »
De schat aan lichamelijke signalen en intuïtie
Veel lichamelijk en emotionele pijnen, burn-out klachten, slapeloosheid enz. zijn geleidelijk ontstaan omdat de mens vaak bedacht heeft wat goed is. In plaats van onze schat aan lichamelijke signalen en intuïtie in te zetten bedenken we hoe we ons leven in gaan richten. Van levenspartner tot opleiding, van woning tot werk. We denken te weten wat goed voor ons is en stemmen dit niet altijd af op ‘de aard van ons beestje’ en de signalen die je lijf hierbij geeft.
Dat onze motivatie verdwijnt, ons lichaam ongemakken gaat vertonen en onze geest onrustig wordt begrijpen we niet.
Effectiever dan praten? Fight!
Praten (taal) bevindt zich in onze neocortex: Het jongste systeem binnen ons brein, lees hierover meer in het theoretisch intermezzo. Maar levenservaring, teleurstellingen en trauma’s kunnen in de oudere systemen liggen opgeslagen. Met praten alleen kom je dan niet verder.
In het voorbeeld in waarmee we deze blog begonnen werden wij ingeschakeld om nogmaals met deze medewerker om tafel te gaan. We kozen voor een samenwerking met Davy Wijnands van Limed Sport. Hij spreekt het signaleren van gevaar en het vertrouwen op je verdedigingsmechanisme aan, zonder woorden. Door deze systemen bewust aan te spreken en ermee te werken, voelde de medewerker zich direct erg kwetsbaar en emotioneel. Maar dit veranderde, na 2-3 sessies voelde het aanzienlijk beter. Begrijpen en verklaren (neocortex) lukte niet, maar het lichaam vertelde dat dit dé manier was. |
De afspraken bij Davy wisselden af met de consultant van Flexian. Wij brachten de ‘aard van het beestje’ in kaart. Een rol die voortkomt uit de mechanieken van gedrag en die niet/nauwelijks veranderen na het 18e levensjaar. Telkens werden deze inzichten verbonden aan de huidige functie en de lichamelijke signalen die de medewerker eerder had gekregen. We vertelden niets nieuws, maar vertaalden de lichamelijk signalen die hij eerder had gekregen.
Ook werd er kritisch gekeken naar de huidige teamsamenstelling. Iedereen is onderdeel van een groter systeem: een team, afdeling of organisatie. Wanneer deze omgeving veilig is en divers qua samenstelling herstelt een medewerker optimaal. Een medewerker voelt zich op onderbewust niveau veilig, waardoor zijn lichaam in de ‘herstelmodus’ komt. Een trilateraal met de direct leidinggevende was onderdeel van het traject, zodat de medewerker ook intern ondersteund werd.
Persoonlijke noot
Wij beloven een andere kijk op mens en organisatie. Met weblogs als deze hopen wij onze lezers aan te spreken op de signalen die zij iedere dag van hun lijf mogen ontvangen. Wij gunnen organisaties heel veel plezier met de talenten die voortkomen uit de neocortex van hun medewerkers. Weglopen bij de kudde kan, zeker in een wereld die snel verandert, grote voordelen kennen. Maar vergeet de schat aan lichamelijke signalen en intuïtie niet. Wanneer alle systeem worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn ben je gemotiveerd, zijn medewerkers lichamelijk en emotioneel gezond en is de geest rustig.